Obsługiwane przez usługę Blogger.

10 mar 2013

ETYKIETY:

Chwasty w kuchni

PODZIEL SIĘ
Chwasty w kuchni


Chwasty są zmorą w każdym ogrodzie. Konkurują o składniki odżywcze zawarte w glebie i o światło słoneczne utrudniając wzrost i rozwój innym roślinom. Ale czy wiesz, że wiele chwastów w Twoim ogrodzie jest jadalnych? W niektórych przypadkach są one bardzo pożywne i smaczne.
Babka lancetowata (Plantago sp.) – młode liście są jadalne po usunięciu włóknistego unerwienia. Nasiona również są jadalne. Babka bogata jest w witaminę A i C oraz wapń.
Gwiazdnica pospolita (Stellaria media) – liście mogą być dodawane do sałatek surowe lub gotowane. Gwiazdnica bogata jest w witaminę C i rutynę. Spożywanie jej w nadmiernych ilościach może powodować biegunkę.
Komosa biała (Chenopodium album) – młode liście mają przyjemny orzechowy smak i mogą być dodawane do sałatek, można je też gotować jak szpinak. Nasiona komosy są dobrym źródłem białka oraz witaminy A.
Łopian większy (Arctium lappa) – uprawiany jako warzywo w Japonii. Łodygi gotuje się jak seler. Korzeń można zjadać na surowo, np. jako dodatek do sałatek. Jest dobrym źródłem błonnika i niektórych minerałów, w tym wapnia i potasu.
Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) – z kwiatów można wytwarzać wino lub galaretki. Korzenie są czasem wykorzystywane jako substytut kawy. Młode liście są bogate w żelazo i można je dodawać do sałatek.
Ostropest plamisty (Silybum marianum) – młode liście po usunięciu kolców są spożywane na surowo lub gotowane jak szpinak. Pąki kwiatowe mogą być przygotowywane jak miniaturowe karczochy.
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) – gotowane młode liście można spożywać jak szpinak, są znakomitym dodatkiem do zup. Pokrzywa zawiera witaminę C, białko i wiele składników mineralnych, w tym żelazo.
Tasznik pospolity (Capsella bursa-pastoris) – nasiona posiadają pieprzny smak i mogą być używane jako przyprawa. Liście są bogate w witaminę C, B1, B2, a także wapń i fosfor. Zwierają kwas fumarowy, uznawany za antyrakowy.

Uwaga, w jedzeniu chwastów, najważniejsza jest ich właściwa identyfikacja. Nie wszystkie chwasty są jadalne, niektóre z nich są wysoce toksyczne. Dodatkowo wiele roślin trujących przypomina te jadalne. Nie eksperymentuj, zbieraj tylko te rośliny które dobrze znasz. Pamiętaj również o tym, że nie wszystkie części chwastów są jadalne. Jedz tylko te części co do których masz pewność, że są bezpieczne.Ważną sprawą jest również miejsce w którym zamierzasz zbierać chwasty. Musisz być pewny, że jest to teren wolny od wszelkich zanieczyszczeń środowiska i środków chemicznych.

0 komentarze: